Courtyard #7 Beijing, China 2016 - 2018

Courtyard #7 at the Drum Tower is the renovation of our own office on Beijing’s historic central axis. Located right next to the drum tower and the bell tower – Beijing’s highest historical landmark with over 600 years of history – the project was adopted from a traditional courtyard house typology (Hutong) typical for this part of Beijing’s old town. The design target was to build a timeless workshop and at the same time embracing the surrounding cultural context. Originally, individual rooms were grouped around a small open courtyard. The main room is located in the north, one smaller room each on the west and east side of the courtyard, as well as the entrance and secondary rooms in the southern part of the courtyard. The careful renovation of this building preserves the original architectural expression; traditional handicraft details have been uncovered and restored. Inserting a glass box into the northern, T-shaped part of the inner courtyard transformed the independent main room and the two lateral rooms into one connected working area. The additional space in the covered area of the courtyard serves as a reception and meeting area. A bookcase as a staircase in the northeastern wing of the T-shaped glass box allows access to the roof terrace on the glass box, where the views of the two ancient towers are introduced into the courtyard. The surrounding roofs were supplemented by glass showcases for models and wooden decks for seating. The total construction costs for the project were controlled very efficiently and remained within a budget of 200,000 RMB (25,000 EUR), including MEP and furniture. The original layout, individual rooms surrounding a single courtyard, was transformed into a multi-layered space that follows its own narrative sequence. The office renovation links the traditional Chinese lifestyle with a modern vision of the space.

Partner

Ziyu Zhuang

Status

Realized

Oufeng Mall Tianjin, China 2014 - 2016

The project is located in Sino-Singapore Eco-city in Tianjin, Haiyun road to the north, Ke Yuandong road to the east, Hai Yunnan road to the south, Keyuan road to the west. We were asked to take over this project with an already finished structural works, but completely new building program. The key challenge was to match this new program with the existing conditions. The complex is composed of two towers and a connecting base. One of the two towers will be used as hotel, while the other one will serve as office building. The podium between the two towers will be a commercial area. The entrances of the towers and the commercial areas are designed separately.

Partner

Ziyu Zhuang

Size

125.000 m²

Status

Planning

Handan City Yinda Plaza Wuan, China 2014

The Handan City Yinda City Plaza is located in the center of Wuan city, north of Wuan square and Zhongxing road. Offices, apartments and an hotel are organized in 5 towers which are connected by a commercial podium. The complex is devided into two plots, east and west of Xinhua Road. Two plazas on the -1 level serve as pedestrian connection between these two plots.

Partner

Ziyu Zhuang

Size

150,000 m²

Status

Competition

Airport Business Park Tianjin, China 2005

The objective of the design is to form a inspiring landmark at the entrance to Tianjin Airport Business Park. A gradually rising surface, allegorizing a “stairway to heaven”, is forming a sculptural event in cautious, yet also ascinating way. It is actually the initial image of a diversified, sophisticated sequence of spaces which lead to a beautiful park, flanking the south-west side of the building complex. The richness of urban space resulting from this arrangement is to the benefit of the adjacent projects. Very similar to a group of people having a conversation, the 6 buildings stand in a relationship to each other, make contact and communicate. With regard the functional aspects, the specific organization of buildings and open spaces allows for a great variety of dispositions with representative entrances to the buildings, as well as being a prime location for commercial facilities. This also implicates homogeneity regarding the location values of the different commercial and business areas. The position of entrances as well as the floor plan layout can be changed in many ways, so that it is possible to offer a great variety of solutions for business and commercial uses.

Partner

Joachim Koob, Judith Kusch, Prof. Johannes Schilling

External Partners

WLA architects (Wolf Löbel)

Size

103.900 m²

Status

Competition